14718967135_9c29c27a68_o

Italië is een land waar je heerlijk kunt eten. Pasta, pizza of lasagne? Je kent deze typische Italiaanse gerechten wel. Als zoetekauw kom je in Italië ook niets te kort want Italianen houden er wel van. Ik zal in dit artikel een aantal tips geven over gerechten die typisch Italiaans én zoet zijn.

Het begint al bij het Italiaanse ontbijt wat ‘la prima colazione’ betekent. Italianen houden niet echt van stevig ontbijten dus beginnen ze hun dag met een sterke kop koffie en wat kleine zoetigheden. Meestal zijn het zoete of gevulde croissants maar ook koekjes worden vaak bij het ontbijt genuttigd. Een typisch Italiaans koekje is de Cantuccini. Dit zijn langwerpige koekjes met stukjes noten er in verwerkt. Ze zijn vrij hard maar daardoor juist heel lekker om in de koffie of thee te dippen. Amaretti zijn koekjes met amandelen en verkrijgbaar in veel soorten. Ze zijn vaak klein en krijg je als je een kopje koffie besteld.

Italiaans ijs heb je vast wel eens gegeten. Italianen zijn gek op ijs, en het zelf maken zijn ze dan ook heel goed in. Als je in Italië op vakantie bent zul je bijna in elke straat wel een verkoper van ‘gelato Italiano’ vinden. Het ijs is zo lekker omdat het zacht, stevig maar ook super vers is. De smaken komen goed naar voren en het is niet te vergelijken met ijs uit de supermarkt. Als je veel Italianen bij een ijssalon ziet staan betekent dit dat ze goed ijs hebben! De lange rij moet je dan maar voor lief nemen.

5463312734_7255feb3f5_o

Het welbekende toetje Tiramisu komt ook uit Italië. Tiramisu betekent letterlijk ‘trek mij omhoog’ en daarmee wordt bedoelt dat je blij wordt als je het toetje hebt gegeten, je wordt er vrolijk van. De smaak is een combinatie van koffie, cacaopoeder, mascarpone en de lange vingers die als bodem worden gebruikt. Soms wordt er ook nog alcohol in verwerkt voor extra smaak. Meestal is dit Tia Maria, cognac of rum. Dit toetje bestaat overigens nog niet zo heel lang maar staat tegenwoordig overal op de wereld wel op de kaart.

’s Avonds wordt er vaak ook nog een klein alcoholisch drankje genuttigd. Dit kan na de maaltijd of tijdens de borrel in de avond worden gedaan. Limoncello is een alcoholische drank gemaakt van citroen. Het alcoholpercentage ligt meestal tussen de 25 en 30 procent. Soms kan dat hoger liggen. Het drankje moet zeer koud worden gedronken en ligt meestal ook in de vriezer zodat het ijskoud blijft. Een ander populair drankje is Grappa. Grappa wordt gemaakt van restanten van druiven wat na de wijnbereiding over blijft. Het smaakt dus ook naar druiven maar soms worden er extra ingrediënten toegevoegd voor een unieke smaak. Dit drankje wordt meestal koud maar soms ook op kamertemperatuur gedronken. Het alcoholpercentage ligt meestal tussen de 35 en 60 procent. Verder is sambuca ook een populair drankje onder Italianen. Het smaakt naar anijs en heeft een alcoholpercentage van 40 procent. Het is te vergelijken met het drankje Ouzo uit Griekenland.

Vergeet dus niet één of meerdere van deze hapjes en drankjes te nuttigen als je Italië bezoekt!

Leave a Reply