“Eerst Napels zien, dan sterven.”

napels

“Eerst Napels zien, dan sterven.” Het is een uitdrukking die je wellicht wel een keer voorbij hebt horen komen. De uitdrukking is een vertaling en komt van uit het Italiaans zelf, “Vedi Napoli e poi muori”.

Er zijn vele ‘vertalingen’ van de uitdrukking. Zo beweert de een dat er vroeger in de oudheid een plaatsje naast Napels lag, Muori genaamd. Echter is deze bewering de wereld ingekomen door het feit dat de Napolitanen zich een beetje in verlegenheid gebracht voelden door de grootspraak dat zij beweerde dat dat plaatsje echt heeft bestaan, helaas is dit niet het geval.

Een ander beweert dat het komt door dat er vroeger een gevangenis vlakbij Napels heeft gestaan. Degene die naar deze gevangenis werden gebracht kwamen eigenlijk zo goed als nooit meer levend terug. De gevangenen kwamen langs Napels heen, vandaar eerst Napels zien waarna de gevangenis op de route kwam waar je vervolgens zou sterven.

Daarnaast worden er ook dingen genoemd als: alles één keer mee hebben gemaakt voordat je sterft of dat je alles gezien en/of gedaan moet hebben dat je zou willen zodat je gerust kan sterven. Of dit daadwerkelijk kan is nog maar de vraag, je moet er wel veel vrijetijd voor hebben.

Wat we wel kunnen vaststellen is dat Napels voor de Italianen een stukje hemel op aarde zou zijn. Wellicht zou dit komen door de nabijheid van vele factoren zoals een prachtige baai, een vulkaan en het romantisch en sprookjesachtige doen lijken van de opzet van de stad.

collage

Maar niet alleen voor de Italianen is Napels een stukje hemel op aarde, voor bijna iedereen is het wel een stuk hemel op aarde. Wie houdt er nou niet van het heerlijke mediterrane weer, de geur van verse pizza en pasta, rondwandelen door een prachtige stad met vele kraampjes en winkeltjes, de kleurrijke huizen en het prachtige bergachtige landschap. Daarnaast zijn er tal van bezienswaardigheden zoals het welbekende Pompeii, Castel Nuovo, Procida, Duomo, Piazza del Plebiscito e.o en ondergronds Napels (ook wel Napoli Sotterranea genoemd).

Voor degene die toch minder willen lopen en willen zien, kunnen heerlijk genieten aan de verschillende stranden van Napels, of kunnen op de honderden terrasjes genieten van de lekkernijen van Italië.

Eén ding wat we zeker kunnen vaststellen is dat Napels een prachtige stad is. Vele mensen denken en zeggen dat Napels de mooiste stad ter wereld is, en dat je deze pracht stad moet hebben gezien voordat je sterft.

 

Leave a Reply