Iedereen heeft weleens van Pompeï gehoord of het in de klas tijdens de geschiedenisles was of op televisie of van anderen. En nee, het gaat hier uiteraard niet over het nummer Pompeï van de band Bastille, maar over de stad Pompeï in Italië. Zoals velen al (zullen) weten is Pompeï de stad die bedolven werd door de vulkaan Vesuvius. Maar wist u al dat de stad in haar verleden nog meer ongelukken heeft gekend?

Zo werd een groot gedeelte van de stad volledig verwoest door een zeer hevig aardbeving in het jaar 62 na Christus. Lang konden de bewoners echter niet rusten en genieten van hun leven, want nadat alle bouwwerken weer herbouwd of gerenoveerd waren, sloeg het noodlot toe. De uitbarsting van de vulkaan Vesuvius vond namelijk op 24 augustus in het jaar 79 na Christus. Waar men zich tijdens de uitbarsting met name druk bezighield met de lavastroom en waar deze heen zou gaan, werd de stad getroffen door een ander aspect van een vulkaanuitbarsting. De stad werd namelijk bedolven onder het as en brokstukken van de uitbarsting, waardoor de mensen die nog in de stad aanwezig waren geen schijn van kans op overleven hadden. De laag van as en brokstukken was uiteindelijk (toen alles gevallen was) wel vier meter dik. Deze dikke laag heeft er echter wel voor gezorgd dat de gehele stad en de lichamen van de mensen en dieren in de stad enorm goed bewaard zijn gebleven.

Doordat de dikke laag van en brokstukken over de stad was gevallen, dacht eigenlijk iedereen dat de stad compleet verwoest was door de uitbarsting. Zodoende kreeg Pompeï de bijnaam: ‘De verloren stad’. De eerste stukken/ delen van de stad werden pas tijdens de aanleg van het Sarnokanaal teruggevonden (ergens tussen 1594 en 1600). Echter werden de ruïnes van de stad pas echt ontdekt in 1860, toen de archeoloog Giuseppe Fiorelli een opgraving leidde. Vandaag de dag kunt u de ruïnes van Pompeï zelf bewonderen.

Leave a Reply