Overal ter wereld kent men wel de Pizza. De pizza is de culinaire trost van Napels, maar in heel Italië wordt de pizza op een andere manier bereid. Elke Italiaanse regio heeft zijn eigen manier om een pizza te bereiden. Elke regio heeft een andere manier bij het bereiden van het pizzadeeg. De pizza is het meest bekende gerecht ter wereld en wordt bijna overal wel gegeten, maar nergens kunnen ze de pizza zo goed bereiden als in Napoli. In deze blog gaan we je meer vertellen over de origine van de Pizza en waarom de Napolitanen het gerecht claimen.

Etrusken

Vanaf het moment dat de Etrusken zich in Italië vestigden aten zij een soort van platte broden genaamd Picea. De broden leken erg op de Griekse pitta en het Turkse pide. Rond de zeventiende eeuw werd de pizza voornamelijk gezien als straatvoedsel. Toen was het gerecht alleen populair bij de arme mensen en werd het gezien als voedsel voor de arme. Pizza’s werden vaak gemaakt met ingrediënten die eigenlijk weggegooid zouden worden.  In de achttiende eeuw gaven de Napolitanen allerlei soorten platte broden de naam Pizza. De pizza was toen nog niet de pizza die kennen zoals vandaag. Pas in het begin van de negentiende eeuw kwam de pizza tot stand die wij op de dag van vandaag kennen. Alexandre Dumas, de auteur van De Drie Musketiers schreef over de pizza in zijn boeken. Hij beschreef de pizza als een gekneed brood met daar op kaas, tomaten saus en andere ingrediënten zoals vis en spek.

De pizza Margherita

Pas in 1889 werd de pizza gewild onder de hogere kringen. Dit was voornamelijk te danken door het bezoek van Koning Umberto I aan Napels. De vrouw van Umberto, Margherita, was meegekomen naar Napoli, omdat zij een keer pizza wilde eten. In deze tijd was de pizza alleen beschikbaar in Napels en niet in het Noorden van Italië waar de koning en koning vandaan kwamen. De Italiaanse chef-kok Raffaele Esposito bereidde 3 bijzondere pizza’s. De laatste pizza maakte hij van tomaten, mozzarella en basilicum. De chef-kok wilde hiermee de Italiaanse vlag uitbeelden. Margherita was zo onder de indruk van de pizza dat zij een brief naar de chef-kok stuurde met hoe zij onder de indruk was van de pizza. Later besloot Raffaele de pizza naar de Margherita te vernoemen en tot op de dag van vandaag is de pizza Margherita de meest populaire pizza ter wereld.

Emigratie Verenigde Staten

De wereldwijde populariteit van de pizza is voornamelijk te danken aan de Verenigde Staten. Na de Tweede Wereldoorlog emigreerde duizenden Italianen naar de Verenigde Staten waar heel veel andere vormen van pizza ontstonden zoals een pizza met een dikke bodem en het uitbundiger gebruik van meerdere ingrediënten.

Leave a Reply