Turijn: ”The magical city”

turin

De stad Turijn is de een na grootste stad in Noord-Italië en ligt ten zuidwesten van de modestad Milaan. De stad wordt door de Italiaanse bevolking zelf Torino genoemd. Turijn heeft een oppervlakte van 130 vierkante kilometer en ligt op 240 meter hoogte. De stad heeft 901.205 inwoners, als men de agglomeratie ook meerekent dan komt dit aantal uit op 2.236.941 inwoners.

 

Het prachtige landschap en uitzicht van Turijn.

De stad bevindt zich in het noordwesten van Italië en wordt in zowel het noorden als het westen omringd door de Alpen. In het zuiden wordt de stad omringd door de heuvels van Monferrato. Ook zijn er vier verschillende rivieren die door de stad heen stromen, namelijk de Po, de Dora Riparia, de Stura di Lanzo en de Sangone.

Al deze rivieren, heuvels en bergen zorgen een prachtig landschap in en rondom de stad. Hierdoor is het mogelijk een lange wandelingen te maken, waarbij u iedere seconde van de wandeling kunt genieten van een prachtig en afwisselend uitzicht.

 

Bezienswaardigheden

Net als in alle andere wereldsteden heeft de stad Turijn een ruim aanbod aan bezienswaardigheden. Hieronder staan enkele bezienswaardigheden die zeker een bezoekje waard zijn als u in Turijn verblijft.

Kathedraal van Turijn

De kathedraal staat ook wel bekend als de Dom van Turijn. Dit bouwwerk is een Rooms-Katholieke kerk uit de 15e eeuw en is gebouwd als eerbetoon aan Johannes de Doper. In dit bouwwerk wordt de lijkwade van Turijn bewaard.

 

Superga

Superga is een heuvel ten oosten van de stad. Deze heuvel is 672 meter hoog en staat bekend als de rampplek van de tragische vliegtuigramp in 1949, waarbij bij de gehele selectie van AC Torino is omgekomen.

Boven op de heuvel bevindt zich de Basiliek van Superga (Basilica di Superga). De basiliek is gebouwd tussen 1717 en 1731 voor Victor Amadeo II. De basiliek ligt ongeveer tien kilometer buiten Turijn. Deze kunt u gemakkelijk bereiken met de tandradbaan (la dentiera) of met de rode tram.

 

Mole Antonelliana

Dit is het meeste bekende gebouw van de stad. Het gebouw is vernoemd naar de architect die het ontworpen heeft (Alessandro Antonelli). Het gebouw was oorspronkelijk bedoeld als een synagoge, maar door de slechte relatie tussen Antonelli en de Joodse gemeenschap is dit uiteindelijk niet door gegaan. Door de wijzigingen die Antonelli had doorgevoerd ten opzichte van het originele plan (bijvoorbeeld het verhogen van de hoogte van 47 naar 113 meter) werd de bouw na zes jaar (in 1869) stilgelegd.

In 1873 werd de bouw hervat, omdat het gebouw een eerbetoon zou worden voor Victor Emanuel II. Vandaag de dag heeft het gebouw een hoogte van 167 meter.

   

Wist u dat?

  • De film ‘The Italian Job’ deels in Turijn is opgenomen.
  • Er twee (succesvolle) voetbalclubs gevestigd zijn in de stad: Juventus (gevestigd in Juventus Stadium) en Torino FC (gevestigd in het Stadio Grande Torino).
  • Turijn de gaststad was van de Olympische Spelen in 2006.
  • De FISA (Internationale roeifederatie) in 1892 in Turijn is opgericht.

Leave a Reply