Het vervoer in Italië

img_2421-600x400

Italië beschikt over een uitstekend netwerk van bussen, metro’s, treinen, trams en taxi’s. Vooral in de grotere steden, zoals Milaan en Rome zijn de bussen en ondergrondse treinen perfect op elkaar aangesloten. Alleen in de waterstad Venetië kun je jezelf alleen per boot of lopend verplaatsen. De plaatsen die vooral uitschieten in het metronetwerk zijn Genua, Rome, Napels en Milaan. In deze steden bereik je de locatie waar je heen wilt veel sneller per metro, dan per bus of tram.

Kaartjes kopen

In tegenstelling tot in Nederland, is het aan te raden om vrijwel altijd van tevoren een kaartje te kopen. Dit kaartje moet in de bus of trein altijd gestempeld worden. Het is soms zelfs voordeliger als je online een kaartje koopt dan op een station. Kijk hierbij wel goed uit, want niet elk treinstation heeft een ticketautomaat waar je de kaarten kunt kopen. In zulke gevallen kun je meestal in de buurt van het station bij een bar, slager, supermarkt of kiosk een kaartje bemachtigen.

Voordelige kaarten

Als je besluit om meerdere dagen te reizen in een bepaalde plaats, regio of zone dan is het voordeliger om een dagkaart of meerdagenkaart aan te schaffen. Met deze kaart kun je tegen een goedkoper rit tarief reizen met de bus, tram en metro. Deze dag- of meerdagenkaarten kun je kopen bij toeristenbureaus.

Kaarten voor veel voordelen

Voorbeelden van zo’n kaart zijn de Milano Card, Rome Card en de Omnia Vatican Card. Deze genoemde kaarten hebben ook als voordeel dat je gratis reist met het openbaar vervoer en kortingen krijgt in musea. Ook kan een extraatje zijn dat je vanaf vliegvelden gratis vervoer krijgt naar je accommodatie.

Boete

Als je zonder kaartje reist in het openbaar vervoer van Italië kun je een boete riskeren van minimaal €50,-. Het verschilt per traject en eindbestemming hoe hoog de boete zal zijn. Er bestaat geen geldig excuus in Italië, wat betekend dat je sowieso beboet zal worden voor het niet kunnen tonen van een geldig vervoersbewijs.

Treinnetwerk van Italië

Waar wij de Nederlandse Spoorwegen hebben heeft Italië Trenitalia. De meeste treinen stoppen op kleinere stations ,maar er zijn ook hogesnelheidstreinen die over een langer traject veel korter doen. De intercity (IC) en de Eurostar Italia (ES) stoppen alleen in de grotere steden. Het is wel goed om er rekening mee te houden dat je in deze treinen voor de bagage €3 extra betaald. Meestal liggen de prijzen om af te reizen naar je bestemming rond de €20,-. Wat Nederland niet heeft, is dat je bij Trenitalia korting kan bedingen op je volgende reis als de vertraging van je trein langer is dan 30 minuten.

 

logo-trenitalia

Taxi’s in Italië

Er zijn in de grotere steden volop taxi’s aanwezig. Deze vind je meestal bij de speciale taxistandplaatsen of je kunt ze bereiken per telefoon. In Italië kun je niet tot nauwelijks taxi’s staande houden op straat. Waar je rekening mee moet houden is dat de taxi minimaal een firmanaam en een taxibordje heeft.  Ook moet de meter lopen tijdens het rijden, zodat er niet gesjoemeld kan worden met de prijs. De taxi’s zijn vaak wit of geel en de tarieven moeten zichtbaar zijn in de wagen.

taxi1

Leave a Reply